GTÜ ve TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Gebze 28.03.2016 - 09:30, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

GTÜ ve TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

BİLGEM ve GTÜ tarafından tasarlanan ve antikanser ilaçlarının hasta üzerindeki etkisini anında ölçebilen (MiSens) Biyosensör cihazının teslim töreni yapılacak. Yarın saat 14.00’da gerçekleşecek olan program Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlük Binası’nda yapılacak. KANSER, DÜNYADA ÖLÜME EN FAZLA NEDEN OLAN HASTALIKTIR Kanser, dünyada ölüme en fazla neden olan hastalıktır. Anti kanserojen ilaçlar geliştirilmesi uzun zaman alır ve çok pahalı yöntemlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Antikansorejen özellik gösteren birçok yeni bileşik sentezlenmesine rağmen, bu bileşiklerin yan etkileri giderilemediğinden tam olarak yararlı olamamaktadırlar. Bu nedenle, minimum yan etkili yeni ilaçların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.  Günümüzde, ilaçların tedavi edici etkilerini kısa sürede belirleyebilen yöntemlere duyulan ihtiyaç nedeniyle, ön tarama testlerini yapmak düşüncesiyle,  “Bilgem (TÜBİTAK) ve GTÜ tarafından,   ilk defa gerçek zamanlı elektrokimyasal ölçüm yapabilen (REPTM technology), otomatize edilmiş yeni bir biyosensör cihazı (MiSens cihazı) “ tasarlanmıştır.  Bu cihaz ile DNA yıkımının derecesi kısa sürede ölçülerek, potansiyel antikanser ilaç olarak kullanılabilme özelliği belirlenebilmektedir. Yeni bir tarama metodu kullanılarak da ön biyolojik aktivite tarama testleri yapılabilmektedir.  TÖRENE KATILACAKLAR GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Babür Özçelik, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Ali Ata, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Akyol, Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Sadıkoğlu, Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül Gürek, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Yenilmez Çiftçi, BİLGEM Başkanı - Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, UEKAE Müdürü - Doç. Dr. Fatih Üstüner, UEKAE Müdür Yardımcısı Fatih Birinci, Birim Yöneticisi & Proje Yöneticisi - Dr. Yıldız Uludağ ve Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Proje Ekibi GTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ün konuşmasıyla başlayacak olup, BİLGEM Başkanı Sayın Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın ve Birim – Proje Yöneticisi Sayın Dr. Yıldız Uludağ’ın çalışmayı tanıtıcı sunumları ile devam edecek. Cihaz Teslimi’nin ardından program sona erecek. 

BİLGEM ve GTÜ tarafından tasarlanan ve antikanser ilaçlarının hasta üzerindeki etkisini anında ölçebilen (MiSens) Biyosensör cihazının teslim töreni yapılacak. Yarın saat 14.00’da gerçekleşecek olan program Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlük Binası’nda yapılacak.

KANSER, DÜNYADA ÖLÜME EN FAZLA NEDEN OLAN HASTALIKTIR

Kanser, dünyada ölüme en fazla neden olan hastalıktır. Anti kanserojen ilaçlar geliştirilmesi uzun zaman alır ve çok pahalı yöntemlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Antikansorejen özellik gösteren birçok yeni bileşik sentezlenmesine rağmen, bu bileşiklerin yan etkileri giderilemediğinden tam olarak yararlı olamamaktadırlar. Bu nedenle, minimum yan etkili yeni ilaçların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.  Günümüzde, ilaçların tedavi edici etkilerini kısa sürede belirleyebilen yöntemlere duyulan ihtiyaç nedeniyle, ön tarama testlerini yapmak düşüncesiyle,  “Bilgem (TÜBİTAK) ve GTÜ tarafından,   ilk defa gerçek zamanlı elektrokimyasal ölçüm yapabilen (REPTM technology), otomatize edilmiş yeni bir biyosensör cihazı (MiSens cihazı) “ tasarlanmıştır.  Bu cihaz ile DNA yıkımının derecesi kısa sürede ölçülerek, potansiyel antikanser ilaç olarak kullanılabilme özelliği belirlenebilmektedir. Yeni bir tarama metodu kullanılarak da ön biyolojik aktivite tarama testleri yapılabilmektedir. 

TÖRENE KATILACAKLAR

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Babür Özçelik, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Ali Ata, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Akyol, Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Sadıkoğlu, Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül Gürek, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Yenilmez Çiftçi, BİLGEM Başkanı - Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, UEKAE Müdürü - Doç. Dr. Fatih Üstüner, UEKAE Müdür Yardımcısı Fatih Birinci, Birim Yöneticisi & Proje Yöneticisi - Dr. Yıldız Uludağ ve Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Proje Ekibi

GTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ün konuşmasıyla başlayacak olup, BİLGEM Başkanı Sayın Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın ve Birim – Proje Yöneticisi Sayın Dr. Yıldız Uludağ’ın çalışmayı tanıtıcı sunumları ile devam edecek. Cihaz Teslimi’nin ardından program sona erecek. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.