Sait Ağdacı: Dilovası baştan planlanmalı

Dilovası 30.10.2018 - 11:34, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Sait Ağdacı: Dilovası baştan planlanmalı

ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, “Dilovası özel statüye alınmalı, her şey baştan planlanmalı.” dedi.

Dilovası’ndaki kirlilik insan yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası 2017 yılında kanserden ölümlerin oranının dünyada yüzde 12,5, Türkiye'de yüzde 12,9, Kocaeli'de ise yüzde 18,9 olduğunu belirterek, “Dilovası'nın kanserden ölüm oranı, yüzde 33,7. Dilovası bölgesinde, maalesef ağır metaller yoğunluktadır. Bu da bölgede kanserden ölüm vakalarının fazlalığını açıklamaktadır. Bu bölgede 10 yıldan fazla yaşayan insanların kanserden ölüm oranı, 10 yıldan daha az yaşayanlara oranla daha fazladır" açıklamasında bulunmuştu. Dilovası’nın özel bir statüye alınarak, uzun yıllar yapılacak çalışmalarla kurtulabileceğini ifade eden ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, yapılması gerekenleri sıraladı. TESİS YETERSİZ Dilovası’nın 80’lerden bu yana acı çektiğini vurgulayan Ağdacı, “Dilovası’nın sıkıntıları birden bire ortaya çıkmadı. 1980’lerden beri yaşanan sıkıntıları vatandaş çekiyor. Dilovası’nda mevcut Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) mevzuata aykırı olarak kurulmuş zamanında ve böyle süregelmiş. Burada yapılması gerekenlerin en başında Dilovası’nın özel bir statüye alınması geliyor. Bu derhal, vakit kaybetmeden yapılmalı. Özel bir kanun mu çıkartılacak, KHK mi çıkartılacak, ne yapılacaksa özel statüye kavuşturulmalı. Buralarda hava, su, toprak kirliliğine dair devamlı suretle, bağımsız kurullarca analizler yapılmalı. Dilovası’nda belediyenin atık su arıtma tesisi var, bu tesis yetersiz. Bütün bu OSB’lere atık su arıtma tesisi yapma zorunluluğu getirilmeli, yapacaklar ve uygulayacaklar” ifadelerini kullandı. ‘OSB’LERİN YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ’ Yaptırımların uygulanması gerekliliğine vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, OSB’lerin yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini söyledi. Devletin el atması gereken sorunların olduğuna dikkat çeken Ağdacı, “OSB’lerin yönetmeliği değiştirilmeli. OSB’lerin denetimleri kendi içlerinden çıkan denetim mekanizmaları yapıyor. Ya bu denetimleri devlet kontrolüne alacağız, ya da bu denetimleri daha özel ve bağımsız yapacağız. O işletmelerin hemen yanındaki yerleşimler engellenmeli. Gerekirse onlar daha içeri alınır, insanların yaşamları sağlanır. Dilovası’nda hala orman diye gözüken alanlar sanayiye açılmış durumda. Bunların hepsi yeni baştan düzenlenmeli. Bir an evvel devletin buna el koyması lazım” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın Dilovası’ndaki hasta vatandaşları ücretsiz olarak tedavi etmesi gerektiğini söyleyen Ağdacı, “Biz de biliyoruz, her evde en azından bir solunum cihazı var ve her evde üst solunum yolu rahatsızlığı olan, kanser olan vatandaşlar var. En son Mayıs ayında Turgut Özal Mahalle muhtarı Mehmet Şirin Barış’ı kaybettik, kanserdi ve kansere karşı mücadele veriyordu. Sağlık Bakanlığı hasta vatandaşları ücretsiz olarak derhal tedavi etmeli, kontrolü sağlamalı” diye konuştu.
ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, “Dilovası özel statüye alınmalı, her şey baştan planlanmalı.” dedi.

Dilovası’ndaki kirlilik insan yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası 2017 yılında kanserden ölümlerin oranının dünyada yüzde 12,5, Türkiye'de yüzde 12,9, Kocaeli'de ise yüzde 18,9 olduğunu belirterek, “Dilovası'nın kanserden ölüm oranı, yüzde 33,7. Dilovası bölgesinde, maalesef ağır metaller yoğunluktadır. Bu da bölgede kanserden ölüm vakalarının fazlalığını açıklamaktadır. Bu bölgede 10 yıldan fazla yaşayan insanların kanserden ölüm oranı, 10 yıldan daha az yaşayanlara oranla daha fazladır" açıklamasında bulunmuştu. Dilovası’nın özel bir statüye alınarak, uzun yıllar yapılacak çalışmalarla kurtulabileceğini ifade eden ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, yapılması gerekenleri sıraladı.

TESİS YETERSİZ

Dilovası’nın 80’lerden bu yana acı çektiğini vurgulayan Ağdacı, “Dilovası’nın sıkıntıları birden bire ortaya çıkmadı. 1980’lerden beri yaşanan sıkıntıları vatandaş çekiyor. Dilovası’nda mevcut Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) mevzuata aykırı olarak kurulmuş zamanında ve böyle süregelmiş. Burada yapılması gerekenlerin en başında Dilovası’nın özel bir statüye alınması geliyor. Bu derhal, vakit kaybetmeden yapılmalı. Özel bir kanun mu çıkartılacak, KHK mi çıkartılacak, ne yapılacaksa özel statüye kavuşturulmalı. Buralarda hava, su, toprak kirliliğine dair devamlı suretle, bağımsız kurullarca analizler yapılmalı. Dilovası’nda belediyenin atık su arıtma tesisi var, bu tesis yetersiz. Bütün bu OSB’lere atık su arıtma tesisi yapma zorunluluğu getirilmeli, yapacaklar ve uygulayacaklar” ifadelerini kullandı.

‘OSB’LERİN YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ’

Yaptırımların uygulanması gerekliliğine vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, OSB’lerin yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini söyledi. Devletin el atması gereken sorunların olduğuna dikkat çeken Ağdacı, “OSB’lerin yönetmeliği değiştirilmeli. OSB’lerin denetimleri kendi içlerinden çıkan denetim mekanizmaları yapıyor. Ya bu denetimleri devlet kontrolüne alacağız, ya da bu denetimleri daha özel ve bağımsız yapacağız. O işletmelerin hemen yanındaki yerleşimler engellenmeli. Gerekirse onlar daha içeri alınır, insanların yaşamları sağlanır. Dilovası’nda hala orman diye gözüken alanlar sanayiye açılmış durumda. Bunların hepsi yeni baştan düzenlenmeli. Bir an evvel devletin buna el koyması lazım” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın Dilovası’ndaki hasta vatandaşları ücretsiz olarak tedavi etmesi gerektiğini söyleyen Ağdacı, “Biz de biliyoruz, her evde en azından bir solunum cihazı var ve her evde üst solunum yolu rahatsızlığı olan, kanser olan vatandaşlar var. En son Mayıs ayında Turgut Özal Mahalle muhtarı Mehmet Şirin Barış’ı kaybettik, kanserdi ve kansere karşı mücadele veriyordu. Sağlık Bakanlığı hasta vatandaşları ücretsiz olarak derhal tedavi etmeli, kontrolü sağlamalı” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.