Tük'et'ici soygunu

05.03.2015 - 09:36, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:30
 

Tük'et'ici soygunu

Kasapta, markette et fiyatları tırmandı; üretici topu aracılara attı; son satıcılar ise toptan fiyatlardan yakındı. Olan vatandaşa oldu

Kırmızı et ateş pahası oldu. Son 2 ayda kasapta, markette et fiyatlarında yaklaşık yüzde 20artış yaşandı. Vatandaş yüksek fiyatlara isyan ederken, sektör temsilcileri suçu sürekli birbirine atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Olan tüketiciye oluyor. Marketlerde etin kilosu 45 liralara ulaşırken, et ürünleri de aynı şekilde yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor. Üreticiler, kendilerinde etin çok ucuz olduğunu iddia ederken; kasaplar ise toptan pahalı aldıkları için yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye daha fazla yansıdığını ifade etti. Karkas dana etinin kilogramının son 5 yılda 4 lira arttığını, bunun enflasyon rakamlarının çok altında kaldığını belirten Tunç, şunları kaydetti: 'NEDENİ ARACI'  "Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama aracılar nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kâr marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalatın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi." KOYUN YİYİN Bülent Tunç, Türkiye'ye gelen milyonlarca turistin de kırmızı et tüketimini artırdığını dile getirerek, talebin karşılanabilmesi için koyun etinin daha fazla tüketilmesini önerdi. Koyun etinin tüketilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Tunç, "Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında 'kokuyor' diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz" dedi.  
Kasapta, markette et fiyatları tırmandı; üretici topu aracılara attı; son satıcılar ise toptan fiyatlardan yakındı. Olan vatandaşa oldu

Kırmızı et ateş pahası oldu. Son 2 ayda kasapta, markette nda yaklaşık yüzde 20artış yaşandı. Vatandaş yüksek fiyatlara isyan ederken, sektör temsilcileri suçu sürekli birbirine atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Olan tüketiciye oluyor. Marketlerde etin kilosu 45 liralara ulaşırken, et ürünleri de aynı şekilde yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor. Üreticiler, kendilerinde etin çok ucuz olduğunu iddia ederken; kasaplar ise toptan pahalı aldıkları için yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye daha fazla yansıdığını ifade etti. Karkas dana etinin kilogramının son 5 yılda 4 lira arttığını, bunun enflasyon rakamlarının çok altında kaldığını belirten Tunç, şunları kaydetti:

'NEDENİ ARACI' 
"Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama  nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kâr marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalatın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi."

KOYUN YİYİN
Bülent Tunç, Türkiye'ye gelen milyonlarca turistin de kırmızı et tüketimini artırdığını dile getirerek, talebin karşılanabilmesi için nin daha fazla tüketilmesini önerdi. Koyun etinin tüketilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Tunç, "Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında 'kokuyor' diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz" dedi.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.