Türkiye’nin İlk ‘Bebek Ek Gıdası’ Gebze’den

Gebze 03.08.2018 - 17:38, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Türkiye’nin İlk ‘Bebek Ek Gıdası’ Gebze’den

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile DEMİRPOLAT Ltd. Şti. arasında 100 yerli ilk bebek ek gıdası lisans sözleşmesi imzalandı.

DEMİRPOLAT ile TÜBİTAK MAM ‘Tahıl Bazlı Bebek Ek Gıda Formülasyonlarının Geliştirilmesi’ konusunda proje yürütülecek. Protokol imza töreninde TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan bir konuşma yaptı. Başkan Kılıçarslan, “Bebek ve küçük çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahip olan ek gıdaların üretimi ülkemizde yapılamadığından yurt dışından ithal olarak temin edilmektedir. Günümüzde ticari olarak bebek ve küçük çocukların beslenmesine yönelik devam sütü, devam mamaları ve tahıl bazlı (buğday, yulaf, pirinç),  içeriği vitamin ve mineral gibi besin ögeleri yönünden zenginleştirilmiş ek gıdalar mevcuttur. YURTDIŞINDAN İTHAL EDİLİYOR Ek gıda formülasyonlarında ana hammaddeyi oluşturan tahıllar bebekler tarafından tam olarak sindirilemediğinden ekstrüzyon tekniği ile üretilmiş, sindirimi daha kolay hidrolize unlar kullanılmaktadır. Bebek ve küçük çocuklara yönelik ek gıdaların üretimi ülkemizde yapılmadığından yurt dışından ithal edilmektedir. 2016 yılı verilerine göre Türkiye Bebek ek gıdaları pazar hacmi 100 milyon TL seviyesini geçmiştir. Pazardaki hızlı büyümeye rağmen bebek başına yıllık tüketimde Türkiye 16 kg seviyesi ile dünyanın çok altında kalmaktadır. Bu tüketim Polonya’da 40 kg, İspanya’da 176 kg, Fransa’da ise 187 kg’ı bulmaktadır. EK GIDALAR GELİŞTİRİLECEK Bebek ve küçük çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli yere sahip ek gıdaların pazar hacmi giderek artmasına rağmen ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Bu proje ile ek gıda üretiminde ana hammaddeyi oluşturan hidrolize unlar organik tahıllardan (buğday, yulaf ve pirinç)  üretilecek ve Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği’nde belirtilen limitlere uygun tahıl karışımlı-meyveli 6-36 ay arası bebek ve küçük çocuklara yönelik katma değeri yüksek ek gıdalar geliştirilecektir.” dedi.   KÜBRA AKABALI  
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile DEMİRPOLAT Ltd. Şti. arasında 100 yerli ilk bebek ek gıdası lisans sözleşmesi imzalandı.

DEMİRPOLAT ile TÜBİTAK MAM ‘Tahıl Bazlı Bebek Ek Gıda Formülasyonlarının Geliştirilmesi’ konusunda proje yürütülecek. Protokol imza töreninde TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan bir konuşma yaptı. Başkan Kılıçarslan, “Bebek ve küçük çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahip olan ek gıdaların üretimi ülkemizde yapılamadığından yurt dışından ithal olarak temin edilmektedir. Günümüzde ticari olarak bebek ve küçük çocukların beslenmesine yönelik devam sütü, devam mamaları ve tahıl bazlı (buğday, yulaf, pirinç),  içeriği vitamin ve mineral gibi besin ögeleri yönünden zenginleştirilmiş ek gıdalar mevcuttur.

YURTDIŞINDAN İTHAL EDİLİYOR

Ek gıda formülasyonlarında ana hammaddeyi oluşturan tahıllar bebekler tarafından tam olarak sindirilemediğinden ekstrüzyon tekniği ile üretilmiş, sindirimi daha kolay hidrolize unlar kullanılmaktadır. Bebek ve küçük çocuklara yönelik ek gıdaların üretimi ülkemizde yapılmadığından yurt dışından ithal edilmektedir. 2016 yılı verilerine göre Türkiye Bebek ek gıdaları pazar hacmi 100 milyon TL seviyesini geçmiştir. Pazardaki hızlı büyümeye rağmen bebek başına yıllık tüketimde Türkiye 16 kg seviyesi ile dünyanın çok altında kalmaktadır. Bu tüketim Polonya’da 40 kg, İspanya’da 176 kg, Fransa’da ise 187 kg’ı bulmaktadır.

EK GIDALAR GELİŞTİRİLECEK

Bebek ve küçük çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli yere sahip ek gıdaların pazar hacmi giderek artmasına rağmen ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Bu proje ile ek gıda üretiminde ana hammaddeyi oluşturan hidrolize unlar organik tahıllardan (buğday, yulaf ve pirinç)  üretilecek ve Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği’nde belirtilen limitlere uygun tahıl karışımlı-meyveli 6-36 ay arası bebek ve küçük çocuklara yönelik katma değeri yüksek ek gıdalar geliştirilecektir.” dedi.

 

KÜBRA AKABALI

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.