UZUN ARALIKLI BESLENMENİN (IF) YARARLARI

Gündem 24.05.2024 - 14:38, Güncelleme: 24.05.2024 - 14:38
 

UZUN ARALIKLI BESLENMENİN (IF) YARARLARI

Biz ( @nurcincaglar & @a.okancaglar ) yıllarca “az ye sık ye” yaklaşımıyla “ekmekli“ beslendik ve müebbet ilaç mahkumu olduk. Ne zaman ki uzun aralıklı EKMEKSİZ SAĞLIKLI VE DOĞAL beslenmeye başladık “genetik” denen, “geçmez denen” bütün hastalıklarımızdan kurtulduk. Bu hikayeyi @a.okancaglar Instagram hesabında en başından başlayarak kitap gibi kronolojik sırada yazıyorum.

Uzun aralıklı beslenme (intermittent fasting) çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Belli başlı yararlarını Dr. Amy Myers bakın basıl anlatıyor. GEÇİRGEN BAĞIRSAĞIN ONARILMASINI SAĞLAR Bazı çalışmalar uzun süre yememenin inflamasyonu tetikleyen besinlerin vücuda girmesini geciktirdiği için bağırsağın geçirgenliğinin iyileşmesini sağladığını gösteriyor. Ayrıca bu beslenme şekli yağ hücrelerinin boyutunu küçülttüğünden diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi dejeneratif hastalıklara yakalanma riskini düşürüyor. KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ HAFİFLETİR Bir çalışmada kemoterapi almadan önce aç kalınmasının kemoterapinin yorgunluk ve gastrointestinal yan etkilerinde azalmaya neden olduğu gösterilmiş. Bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç var ancak durum umut verici. BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER Uzun süre aç kalındığında vücutta ketonlar oluşur. Ketonlar kan-beyin bariyerini geçebilirler ve beyin ketonları enerji olarak kullanabilir. Beynin tek enerji kaynağı karbonhidratlar değildir. Araştırmalar açlığın, beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini, ayrıca sinir hücrelerini de yaşlanma etkilerine koruduğunu gösteriyor. Bu da nörodejeneratif hastalıklardan korunma demek. KİLO VERMEYİ SAĞLAYABİLİR Uzun aralıklı beslenme kalori alımını ister istemez kısıtlamış oluyor. Bu da kilo vermeyi sağlar. Ancak yeterli besin alabilmek için yiyeceklerin besin değeri açısından yoğun olmasına dikkat edilmelidir. İNSÜLİN SEVİYELERİNİN SAĞLIKLI DÜZEYDE KALMASINI SAĞLAR. Uzun süre yememek insülin düzeyinin düşmesini sağlar. Ayrıca hücrelerin insülin hassasiyeti artarak insülin direncinin kırılması sağlanır. Özet çeviri: Nurçin Çağlar Sağlıklı Yaşıyoruz®
Biz ( @nurcincaglar & @a.okancaglar ) yıllarca “az ye sık ye” yaklaşımıyla “ekmekli“ beslendik ve müebbet ilaç mahkumu olduk. Ne zaman ki uzun aralıklı EKMEKSİZ SAĞLIKLI VE DOĞAL beslenmeye başladık “genetik” denen, “geçmez denen” bütün hastalıklarımızdan kurtulduk. Bu hikayeyi @a.okancaglar Instagram hesabında en başından başlayarak kitap gibi kronolojik sırada yazıyorum.

Uzun aralıklı beslenme (intermittent fasting) çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Belli başlı yararlarını Dr. Amy Myers bakın basıl anlatıyor.

GEÇİRGEN BAĞIRSAĞIN ONARILMASINI SAĞLAR

Bazı çalışmalar uzun süre yememenin inflamasyonu tetikleyen besinlerin vücuda girmesini geciktirdiği için bağırsağın geçirgenliğinin iyileşmesini sağladığını gösteriyor. Ayrıca bu beslenme şekli yağ hücrelerinin boyutunu küçülttüğünden diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi dejeneratif hastalıklara yakalanma riskini düşürüyor.

KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ HAFİFLETİR

Bir çalışmada kemoterapi almadan önce aç kalınmasının kemoterapinin yorgunluk ve gastrointestinal yan etkilerinde azalmaya neden olduğu gösterilmiş. Bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç var ancak durum umut verici.

BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER

Uzun süre aç kalındığında vücutta ketonlar oluşur. Ketonlar kan-beyin bariyerini geçebilirler ve beyin ketonları enerji olarak kullanabilir. Beynin tek enerji kaynağı karbonhidratlar değildir. Araştırmalar açlığın, beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini, ayrıca sinir hücrelerini de yaşlanma etkilerine koruduğunu gösteriyor. Bu da nörodejeneratif hastalıklardan korunma demek.

KİLO VERMEYİ SAĞLAYABİLİR

Uzun aralıklı beslenme kalori alımını ister istemez kısıtlamış oluyor. Bu da kilo vermeyi sağlar. Ancak yeterli besin alabilmek için yiyeceklerin besin değeri açısından yoğun olmasına dikkat edilmelidir.

İNSÜLİN SEVİYELERİNİN SAĞLIKLI DÜZEYDE KALMASINI SAĞLAR.

Uzun süre yememek insülin düzeyinin düşmesini sağlar. Ayrıca hücrelerin insülin hassasiyeti artarak insülin direncinin kırılması sağlanır.

Özet çeviri: Nurçin Çağlar

Sağlıklı Yaşıyoruz®

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.